Prosty hummus


 Ciecierzyca, czyli główny składnik dzisiejszego przepisu jest doskonałym źródłem białka, żelaza i kwasu foliowego. Zawiera składniki, które wspomagają odchudzanie, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol, a niektóre źródła podają, iż działa jak afrodyzjak! Niestety w hummusie na pewno to ostatnie działanie zostanie zakamuflowane przez zapach czosnku, ale walory odżywcze jak najbardziej zachowane :D


Lista zakupów
- 1 puszka ciecierzycy (użyłam Bonduelle 425ml), można też ugotować samodzielnie
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- pietruszka, słodka papryka
- sok z połówki małej cytryny

Krok po kroku
1) Sezam prażymy na suchej patelni do zarumienienia (nie może się spalić, bo hummus wyjdzie gorzki).
2) Przerzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy i blendujemy. Jeśli zostaną pojedyncze ziarna - nie martwcie się, poradzimy sobie z tym później. Jeśli macie słaby sprzęt, możecie użyć gotowej tahini ze sklepu.
3) Do tahini dodajemy sok z cytryny, obrany ząbek czosnku i kmin rzymski. Następnie stopniowo dodajemy ciecierzycę (razem z wodą z puszki) ciągle blendując na gładki krem. Jeśli masa wychodzi za gęsta, możemy dodać jeszcze trochę zimnej wody. Na koniec dekorujemy słodką papryką i listkami świeżej pietruszki.

Zjadamy z papryką, marchewką i rzepą pokrojoną w słupki, albo jako dodatek do pieczywa. Następnego dnia smakuje chyba jeszcze lepiej, przechowywać możemy nawet 5 dni w zamkniętym pojemniku :)

Smacznego!






Podziel się:

13 komentarze

  1. Do blendowania sezamu lepszy będzie blender ręczny czy kielichowy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wypróbowany wczoraj i smakuje niesamowicie z marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam z rzepą :) Bardzo się cieszę, że smakowało :)!

      Usuń
  3. jakie są wartości kaloryczne i makro takiego hummusu ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj zrobiłam ☺ przepyszny! Gotowa łam soczewice i jeszcze zblendowalam suszonego pomidora i natkę pietruszki, ale to połączenie z czosnkiem i sezamem jest strzałem w dziesiątkę ☺ to na razowy chlebek a z warzywami dziś będę próbować. To już trzeci przepis wypróbowany z Twojej strony. Zdrowo smacznie i łatwo! Czekam na kolejne z niecierpliwością. Pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Edyta, dziękuję za komentarz :) Dobrze wiedzieć, że moja praca nie idzie na marne :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Na pewno Twoja praca czyni wiele dobrego wielu osobom :-), zwłaszcza w dzisiejszej tak łatwo dostępnej "śmieciowej" żywności.
      I tak jak myślałam, z warzywami jeszcze lepszy .
      Pozdrawiam ciepło !

      Usuń
  5. Wygląda świetnie - muszę koniecznie wypróbować ten przepis! Natknęłam się na Twojego bloga przypadkiem, ale chyba zostanę regularnym gościem :) pozdrawiam,
    Michalina

    OdpowiedzUsuń