Fit chińczyk


Masz ochotę na "chińczyka"? Nie zamawiaj, zrób sam! Szybko, prosto i smacznie :)


Lista składników na 2 porcje:
- 1 saszetka ryżu
- 1 opakowanie mrożonych warzyw (mieszanka chińska)
- jogurt naturalny (genialną konsystencję ma poznański jogurt z naramowic :))
- 1 filet z kurczaka
- łyżka oleju kokosowego
- curry, słodka, ostra papryka, sól himalajska, czarnuszka Ekorein

Krok po kroku
1) Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2) Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach (nie żałujcie curry i papryki), najlepiej odłożyć mięso na kilka godzin do lodówki. Kurczaka smażymy na oleju kokosowym, kiedy będzie gotowy na patelnię dodajemy mrożone warzywa i dusimy pod przykryciem do miękkości.
3) Na koniec dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy, podajemy z ryżem.

Smacznego!



Podziel się:

7 komentarze

  1. Uwielbiam taką potrawkę z kurczakiem i ryżem, wygląda bardzo smakowicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis super, tylko polecam zmienić tłuszcz na np rzepakowy - ma niższą temperaturę dymienia. Kokos jest ekstra do sałatek i koktajli! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie.. jeśli już musimy smażyć to na oleju, który nam się nie utleni. Oleje roślinne zupełnie do smażenia się nie nadają, ŻADNE. Nawet olej rzepakowy, bo są one generatorem silnych toksyn. Oleje roślinne spożywamy tylko na zimno.
      Smażymy tylko i wyłącznie na oleju kokosowym, posiada ponad 90% frakcji nasyconej, a te się nie utleniają :)

      Usuń
    2. Akurat jest na odwrót ;)

      Usuń
    3. Do smażenia nadają się oleje rafinowane o wysokiej temperaturze dymienia (np. rzepakowy właśnie). Nierafinowane spożywamy na zimno.
      Do smażenia dobre też jest masło klarowane.

      No i jakby nie patrzeć, olej kokosowy też jest olejem roślinnym, więc coś mi nie styka z teorią o toksyczności smażenia na olejach roślinnych ;)

      Usuń
  3. Ja jestem zdecydowanym łakomczuchem na wszelakie chińskie jedzonko i chyba jeszcze nie trafiłam na coś z tamtejszej kuchni, co mi nie smakuje. A taki chińczyk na studencki obiad to jest właśnie to, czego potrzebuję. Super. Pozdrawiam :) Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń