Kurczak po chińsku z soczewicą


Ekspresowy obiad, który pachnie baaaardzo apetycznie :) Do tego dzięki zawartości kurczaka i soczewicy zawiera całą masę białka, tak niezbędnego do budowania muskulatury! Co więcej, soczewica jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, żelaza i potasu, dlatego trafiła na moją listę produktów niezbędnych w diecie.

Lista składników dla 2 osób
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
- 1,5 szklanki wrzątku
- 1 duży filet z kurczaka
- curry, słodka papryka, sól himalajska, czarnuszka (do zakupienia tutaj)
- łyżka oleju kokosowego
- mrożona mieszanka chińska

Krok po kroku
1) Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut często mieszając. Będzie gotowa, kiedy wyparuje cała woda i soczewica stanie się papkowata.
2) Na patelni podsmażamy kurczaka (wcześniej pokrojonego w kostkę, przyprawionego szczyptą soli, czarnuszki, łyżeczką curry i słodkiej papryki i pozostawionego na kilka godzin w lodówce), kiedy się przyrumieni dodajemy mieszankę chińską i smażymy pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie i gorące.
3) Na patelnię dodajemy ugotowaną soczewicę, całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.


Smacznego!




Podziel się:

7 komentarze