Ekspresowe kakaowe fit babeczki w towarzystwie konfitury z czarnej porzeczki


Zapraszam Was na kolejną odsłonę ekspresowych fit babeczek. Tym razem w wersji mocno kakaowej w towarzystwie obłędnie smacznej konfitury z czarnej porzeczki :) Sprawdzą się jako śniadanie, drugie śniadanie, deser, dla gości, na wynos - czego chcieć więcej?


Lista składników na 5 babeczek
- 1/2 szklanki płatków owsianych (ja użyłam od Ekorein :))
- 1/3 szklanki płatków jaglanych (można zamienić na owsiane, jeśli akurat nie macie)
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka cynamonu
- dżem z czarnej porzeczki własnej roboty (z kupnych polecam Łowicz z napisem 100% owoców, ma bardzo fajny skład :))

Krok po kroku
1) Wszystkie składniki oprócz dżemu łączymy razem w misce.
2) Nakładamy do silikonowej foremki (sprawdzi się lepiej niż papierowe papilotki, bo babeczki są bez tłuszczu i mogłyby przywierać do papieru), pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.
3) Babeczkom pozwalamy wystygnąć i wyciągamy je z foremek. Wcinamy koniecznie z dżemem z czarnej porzeczki :)

Smacznego!









Podziel się:

11 komentarze

  1. Czy można użyć jogurt grecki zamiast naturalnego?

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie! :) a rozumiem, że płatki owsiane zalewamy wcześniej wodą, żeby zmiękły?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast amarantusa ekspandowanego możemy dodać inne zboże? :D np owies? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możesz też całkiem pominąć, albo dodać wiórki kokosowe :)

      Usuń
  4. Połączyć razem to znaczy normalnie wymieszać łyżka czy jakoś to zblendowac?

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne blog z przepysznymi przepisami! Żałuję, że trafiłam na niego dopiero teraz :(

    OdpowiedzUsuń