Fit burgery
Burger - czyli płaski kotlet (zazwyczaj mięsny) smażony lub grillowany podawany w bułce. Może być fit? No pewnie! Jak dla mnie genialny pomysł na obiad, bardzo szybki i na maksa sycący!
Lista składników na 2 burgery:
- 1 filet z kurczaka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ulubione przyprawy (u mnie: papryka wędzona, słodka, pieprz)
- 2 plastry sałaty
- 2 plastry czerwonej cebuli
- 2 plastry pomidora
- 2 plastry sera mozzarella
- 2 ciemne bułki
Krok po kroku:
1) Fileta z kurczaka oczyszczamy, ubijamy młotkiem i dzielimy na dwie części. Obtaczamy w przyprawach i smażymy na oleju kokosowym z dwóch stron.
2) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
3) Na spodzie przekrojonej bułki układamy kurczaka, plaster cebuli, pomidora i sera. Nie przykrywamy drugą częścią, ale obie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (co sprawi, że górna część będzie chrupiąca) aż do rozpuszczenia sera (ok. 5 minut).
4) Podczas oczekiwania możemy przygotować sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, sprasowany ząbek czosnku, pieprz i zioła prowansalskie do smaku.
5) Ser polewamy sosem, nakładamy na to plaster sałaty oraz wierzchnią część bułki.
Smacznego!
8 komentarze
Znam i bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie i zdrowo, nie może być lepiej. :-)
OdpowiedzUsuńHa! U mnie dzisiaj również były burgery, tyle że wegańskie :D
OdpowiedzUsuńJednak burger burgerowy nigdy nie równy, ważne żeby był domowy, bo wtedy na pewno zdrowy!
Ooo, super! A z czego był kotlet? :)
UsuńFajne jest to, że tak naprawdę można uzdrowić wszystko. A w smaku jest to nawet lepsze ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! :) O wiele lepsze!
Usuńa ja ostatnio się dowiedziałam, że w burgerowniach można zamawiać burhery bez bułki :) w domu też czasami robię :)
OdpowiedzUsuń