Zupa krem marchewkowa


Przepisy na Fit jest Git wraz z zakończeniem wakacji powoli wkraczają w klimaty pożółkłych liści, spadających kasztanów i soczystych jabłek. A cóż smakuje lepiej w jesienne, chłodne popołudnie niż talerz pożywnej zupki? :)


Lista zakupów na duży garnek zupy
- łyżka masła
- 2 cebule
- 3 średnie ząbki czosnku
- 1 kg marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- 4 ziemniaki
- 2 ekologiczne kostki rosołowe
- 2 l wody
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- natka pietruszki, magi, selera

Krok po kroku
1. Na łyżce masła podsmażamy pokrojone w półksiężyce cebulę i czosnek, doprawiając solą i pieprzem.
2. Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, pietruszki, seler, por i ziemniaki dodajemy do garnka i mieszamy z jego zawartością przez ok. 2 minuty.
3. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe, ziarenka ziela i natki.
4. Gotujemy do miękkości warzyw, wyciągamy liście, ziarenka i natkę, następnie całość blendujemy na gładką masę. 
5. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego, świeżą natką pietruszki i pestkami słonecznika.

Smacznego!


Podziel się: