Pizza z burakiem i fetą na pełnoziarnistym spodzie


Wyrabianie ciasta to łatwizna, kiedy pod ręką ma się robota My Cook Kohersen. Trwa to dokładnie 1,5 minuty, a poziom ubrudzenia rąk jest zerowy. Marzenie! Jeśli chcecie sobie lub komuś bliskiemu zrobić taki prezent pod choinkę, to naprawdę warto. Od dzisiaj pizza zagości pewnie w naszym obiadowym repertuarze na dłużej :) A połączenie buraka i sera feta to mistrzostwo smaku! :)


Lista składników na ciasto do pizzy wielkości standardowej blaszki do piekarnika
- 500g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka soli
- 300g letniej wody
- 40g oliwy
- 1 łyżka brązowego cukru
- 50 g drożdży

Krok po kroku
1) Do naczynia głównego dodajemy wodę, olej, drożdże i cukier. Mieszamy przez 10 sekund, prędkość 4.
2) Dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto przez 1,5 min.
3) Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4) Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 10 minut.
5) Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym (doprawionym solą i pieprzem), wkładamy do piekarnika aż do zarumienienia brzegów.
6) Na ciasto wykładamy ulubione dodatki. U mnie - podsmażony wcześniej filet z kurczaka pokrojony w kostkę, burak pokrojony w plastry (2 sztuki) i rozdrobniony w palcach ser feta (170g). Wkładamy na minutę do piekarnika.
7) Podajemy udekorowaną garścią rukoli.

Smacznego!

Podziel się:

0 komentarze