Sernik z daktylami i galaretką na zimno
Jak pogodzić domowników na diecie, z tymi którzy nie stronią od słodkości? Zrobić sernik z daktylami i galaretką :) Łapcie przepis na pyszną niedzielę! Bez cukru i bez pieczenia.
Lista składników
Omlet
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki jaglanej
- 2 łyżki kakao
- 6 daktyli
Sernik
- 500g twarogu chudego mielonego
- 200g jogurtu naturalnego
- 15g żelatyny
- 12 daktyli
- galaretka bez cukru
- średni banan, żurawina do dekoracji
Krok po kroku
1) Daktyle na omlet kroimy w paski i zalewamy odrobiną wrzątku. W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki na omlet, na koniec dodajemy daktyle razem z wodą. Jeśli masa będzie zbyt płynna, możemy dodać więcej mąki.
2) Omlet smażymy z dwóch stron na PAMie lub oleju kokosowym. Odstawiamy do wystudzenia i kroimy w kostkę.
3) Żelatynę zalewamy zimną wodą do poziomu proszku, pozostawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Następnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia.
4) Daktyle na sernik kroimy w drobną kostkę i zalewamy odrobiną wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia.
5) Twaróg blendujemy z jogurtem naturalnym i rozpuszczoną żelatyną.
6) Do masy dodajemy daktyle razem z wodą i kostki omleta. Mieszamy łyżką do połączenia składników i przekładamy masę do okrągłej tortownicy.
7) Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. W między czasie przygotowujemy galaretkę, kiedy zacznie tężeć zalewamy nią sernik przyozdobiony wcześniej ulubionymi owocami (u mnie banan i suszona żurawina).
8) Odkładamy do lodówki na kolejne kilka godzin.
Smacznego!
0 komentarze