"Krówki" z masła orzechowego


Tylko trzy składniki, 5 minut roboty i dwie godzinki oczekiwania, żeby cieszyć się smakiem pysznych, orzechowych słodyczy :) Z wyglądu przypominają krówki, ale nie zawierają ani cukru, ani syropu glukozowego ani mleka. Są za to kopalnią dobrych tłuszczy - od których bardzo często niesłusznie unikają osoby na diecie. A dobre tłuszcze wpływają pozytywnie na naszą odporność, umożliwiają transport witaminy A, D, E i K, biorą udział w produkcji hormonów i usprawniają pracę układu nerwowego. Podsumowując - przepis kaloryczny, ale zdrowy, zalecam spożywać z umiarem. Kiedy przepis ten mignął mi kiedyś przed oczami w Internecie od razu wiedziałam, że jest wart wypróbowania (niestety nie pamiętam dokładnego źródła) i kiedy zaopatrzyłam się w kilogram masła orzechowego od razu wiedziałam jak je wykorzystam.. :D


Lista składników na 8 silikonowych foremek na babeczki
- 200g masła orzechowego - to ze zdjęcia to najlepsze jakie do tej pory jadłam! Wersja smooth jest genialna, konsystencja perfekcyjna do omletów, pancakes'ów i deserów, a w w składzie 100% orzechów. Do kupienia np. na stronie na której ostatnio namiętnie robię zakupy spożywcze czyli www.sklep-amplio.pl :) 
- 40 ml wody
- łyżka syropu klonowego (można zamienić na słodzik, ksylitol)

Krok po kroku
1) Do miski z gorącą wodą dodajemy wybrane słodzidło, olej kokosowy, a jak się rozpuści - masło orzechowe. Mieszamy aż powstanie jednolita masa przypominająca karmel :)
2) Przelewamy do silikonowej formy (może być taka jak na babeczki) i wkładamy do zamrażalnika na min. 2 godziny.
3) Kroimy w prostokąty i zajadamy. 

Smacznego!

Podziel się:

0 komentarze