Zapiekanka z cukinią i mięsem indyka w sosie salsa


Pyszny, zdrowy obiad w 20 minut? Tak, to możliwe! Zapraszam do przeczytania przepisu, który stworzyłyśmy dzisiaj razem z Martyną z bloga www.nowecialo-nowezycie.pl.


Lista składników na 4 duże porcje
- 3 opakowania makaronu świderki Czaniecki (znajdziecie go w lipcowej edycji Fitlovebox)
- 800 ml domowego sosu pomidorowego (po przepis musicie udać się do babci Martyny :) w składzie pomidory, papryka, kukurydza, curry, sól, pieprz)
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 mała tarta cukinia
- 5 plastrów sera mozzarella
- 1 łyżka oleju kokosowego

Krok po kroku
1) Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (tylko 6 minut!). Dodajemy 400ml sosu.
2) Mięso doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na patelni natłuszczonej olejem kokosowym. Dodajemy cukinię, 400 ml sosu i gotujemy razem jeszcze 5 minut.
3) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (tryb góra-dół).
4) W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, polewamy sosem z patelni, na wierzchu układamy ser. Pieczemy w piekarniku 5 minut, aż do roztopienia sera.

Smacznego!




Podziel się: