Placki z cukinii i łososia
Będę skromna i napiszę tylko, że smakują genialnie :) Delikatne, kruche, lekkie, po prostu pyszne!
Lista składników na ok. 10 placków
- 1 średnia cukinia
- 1 jajko
- 3 szczypty soli, 2 szczypty pieprzu
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- 25 g łososia wędzonego
- 5 łyżek mąki (ja użyłam mąki z cieciorki od Ekorein)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej kokosowy do smażenia
Podajemy z sosem (3 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżka pokrojonego koperku) oraz plastrami łososia (25g)
Krok po kroku
1) Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na 20 minut, mocno wyciskamy sok i przekładamy do drugiej miski.
2) Dodajemy jajko, proszek do pieczenia, mąkę, 2 łyżki drobno pokrojonego koperku, sól i pieprz, mieszamy do połączenia składników.
3) 25 g łososia kroimy w kostkę i dodajemy do placków, a drugą połowę zostawiamy do ozdoby.
4) Jeszcze raz mieszamy wszystkie składniki, na patelni formujemy placki wielkości jednej łyżki, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do zbrązowienia.
Smacznego!
1 placek bez dodatków: 32,5 kcal, B: 2,6g, W: 2,9g, T:0,9g