Pizza na jaglanym spodzie
W końcu piątek! Badania dowodzą, że w weekendy spożywamy więcej kalorii niż w inne dni tygodnia. Potwierdzam na swoim przykładzie ;) Jeśli macie ochotę zaszaleć i zjeść pizzę, to polecam zrobić ją własnoręcznie. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybszy w wykonaniu i zdecydowanie zdrowszy odpowiednik pizzy wykonany na spodzie z pysznej kaszy jaglanej. Wszechstronność zastosowania tej kaszy jest nie do pobicia, jeśli jeszcze nie zagościła w Waszym menu, to po tym przepisie zmienicie zdanie :)
Lista składników na 1 pizzę (wystarczy dla 2-3 osób)
- szklanka kaszy jaglanej
- sól, pieprz, przyprawa do pizzy
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- ulubione dodatki (u mnie pieczarki, czerwona cebula, wędlina z kurczaka, pomidorki koktajlowe, tarty ser mozzarella, rukola)
Krok po kroku
1) Kaszę zalewamy dwoma szklankami wrzątku. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy przez ok. 12 minut aż wsiąknie wodę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 szczypty pieprzu, pół łyżeczki przyprawy do pizzy i blendujemy na gładką masę.
2) Ciasto równo wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i dociskamy wyrównując brzegi. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
3) Spód smarujemy przecierem pomidorowym, wykładamy ulubione dodatki, posypujemy przyprawą do pizzy i tartym serem. Zapiekamy kolejne 10 minut.
Smacznego!
20 komentarze
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłam:) Przepyszna! Dzięki za ten przepis- uwielbiam pizzę:)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńwygląda niesamowicie przepysznie ! <3 Nigdy bym nie wpadła na to żeby zrobić pizzę z kaszy jaglanej :P Muszę wypróbować :3
OdpowiedzUsuńTakiej pizzy chyba jeszcze nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPyszota;) kocham pizze miłością absolutną a teraz jeść jej niw mogę. Taka wersja o wiele ma mniej kalorii no i do tego zdrowsza. Może kiedyś wyprobuje przepis kto wie...pozdrawiam Karolina
OdpowiedzUsuńJest przepyszna :) nawet mój chłopak wsuwał aż mu się uszy trzęsły :D
OdpowiedzUsuńCiasto gotowe, zaraz do piekarnika i jemy! Wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzieki za tyle inspiracji!
Nie ma sprawy :)!
UsuńCiasto gotowe, zaraz do piekarnika i jemy! Wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzieki za tyle inspiracji!
Ewa :) o jakiej średnicy miałaś formę na tą porcję kaszy?
OdpowiedzUsuń21 :)
Usuńdziękuję:)
UsuńObłędna!!! :)
OdpowiedzUsuńPyszota! Już nie będę kombinować z mąki i drożdży ;) Dzięki za przepis :):):)
OdpowiedzUsuńile kalorii ma taka pizza?
OdpowiedzUsuńPodbijam pytanie o kaloryczność?
OdpowiedzUsuńSpód z przecierem bez dodatków - 625 kcal, czyli przy podziale na 3 sugerowane porcje 208 ;)
Usuńbardzo dziękuję :)
Usuńrobiłam, wspaniała, zrobiłam większą średnicę i cieńszą i wymieniłam przecier na koncentrat z czosnkiem i bazylią i rewelacja! Naprawdę taką dietę uwielbiam, bardzo dziękuję za przepisy, zmieniają życie na lepsze :)
OdpowiedzUsuń