Pizza na jaglanym spodzie


W końcu piątek! Badania dowodzą, że w weekendy spożywamy więcej kalorii niż w inne dni tygodnia. Potwierdzam na swoim przykładzie ;) Jeśli macie ochotę zaszaleć i zjeść pizzę, to polecam zrobić ją własnoręcznie. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybszy w wykonaniu i zdecydowanie zdrowszy odpowiednik pizzy wykonany na spodzie z pysznej kaszy jaglanej. Wszechstronność zastosowania tej kaszy jest nie do pobicia, jeśli jeszcze nie zagościła w Waszym menu, to po tym przepisie zmienicie zdanie :)


Lista składników na 1 pizzę (wystarczy dla 2-3 osób)
- szklanka kaszy jaglanej
- sól, pieprz, przyprawa do pizzy
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- ulubione dodatki (u mnie pieczarki, czerwona cebula, wędlina z kurczaka, pomidorki koktajlowe, tarty ser mozzarella, rukola)

Krok po kroku
1) Kaszę zalewamy dwoma szklankami wrzątku. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy przez ok. 12 minut aż wsiąknie wodę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 szczypty pieprzu, pół łyżeczki przyprawy do pizzy i blendujemy na gładką masę.
2) Ciasto równo wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i dociskamy wyrównując brzegi. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. 
3) Spód smarujemy przecierem pomidorowym, wykładamy ulubione dodatki, posypujemy przyprawą do pizzy i tartym serem. Zapiekamy kolejne 10 minut.

Smacznego!













Podziel się:

20 komentarze

  1. Właśnie zjadłam:) Przepyszna! Dzięki za ten przepis- uwielbiam pizzę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niesamowicie przepysznie ! <3 Nigdy bym nie wpadła na to żeby zrobić pizzę z kaszy jaglanej :P Muszę wypróbować :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej pizzy chyba jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszota;) kocham pizze miłością absolutną a teraz jeść jej niw mogę. Taka wersja o wiele ma mniej kalorii no i do tego zdrowsza. Może kiedyś wyprobuje przepis kto wie...pozdrawiam Karolina

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest przepyszna :) nawet mój chłopak wsuwał aż mu się uszy trzęsły :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto gotowe, zaraz do piekarnika i jemy! Wyglada pysznie :)
    Dzieki za tyle inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto gotowe, zaraz do piekarnika i jemy! Wyglada pysznie :)
    Dzieki za tyle inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewa :) o jakiej średnicy miałaś formę na tą porcję kaszy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszota! Już nie będę kombinować z mąki i drożdży ;) Dzięki za przepis :):):)

    OdpowiedzUsuń
  10. ile kalorii ma taka pizza?

    OdpowiedzUsuń
  11. Podbijam pytanie o kaloryczność?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód z przecierem bez dodatków - 625 kcal, czyli przy podziale na 3 sugerowane porcje 208 ;)

      Usuń
    2. bardzo dziękuję :)

      Usuń
  12. robiłam, wspaniała, zrobiłam większą średnicę i cieńszą i wymieniłam przecier na koncentrat z czosnkiem i bazylią i rewelacja! Naprawdę taką dietę uwielbiam, bardzo dziękuję za przepisy, zmieniają życie na lepsze :)

    OdpowiedzUsuń