Pizza na jaglanym spodzie


W końcu piątek! Badania dowodzą, że w weekendy spożywamy więcej kalorii niż w inne dni tygodnia. Potwierdzam na swoim przykładzie ;) Jeśli macie ochotę zaszaleć i zjeść pizzę, to polecam zrobić ją własnoręcznie. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybszy w wykonaniu i zdecydowanie zdrowszy odpowiednik pizzy wykonany na spodzie z pysznej kaszy jaglanej. Wszechstronność zastosowania tej kaszy jest nie do pobicia, jeśli jeszcze nie zagościła w Waszym menu, to po tym przepisie zmienicie zdanie :)


Lista składników na 1 pizzę (wystarczy dla 2-3 osób)
- szklanka kaszy jaglanej
- sól, pieprz, przyprawa do pizzy
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- ulubione dodatki (u mnie pieczarki, czerwona cebula, wędlina z kurczaka, pomidorki koktajlowe, tarty ser mozzarella, rukola)

Krok po kroku
1) Kaszę zalewamy dwoma szklankami wrzątku. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy przez ok. 12 minut aż wsiąknie wodę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 szczypty pieprzu, pół łyżeczki przyprawy do pizzy i blendujemy na gładką masę.
2) Ciasto równo wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i dociskamy wyrównując brzegi. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. 
3) Spód smarujemy przecierem pomidorowym, wykładamy ulubione dodatki, posypujemy przyprawą do pizzy i tartym serem. Zapiekamy kolejne 10 minut.

Smacznego!













Podziel się: