Krem z buraczków z prażonymi orzechami i sezamem
Nie wiem jak u Was, ale u mnie na zewnątrz szaleją mrozy i opady śniegu. W taką pogodę marzę o kocu, herbacie i rozgrzewającej zupce. Krem z buraków z prażonymi orzeszkami i sezamem spisuje się w takich warunkach doskonale, sprawdźcie sami!
Lista składników na średni garnek zupy
- 1 litr wrzątku
- 3-4 średnie buraki
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
- sól himalajska, pieprz, majeranek
- garść prażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych i sezamu
- kleks jogurtu naturalnego i kilka listków pietruszki do dekoracji
Krok po kroku
1) Wszystkie warzywa obieramy ze skórki. Cebulę podduszamy na oleju kokosowym i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
2) Pozostałe warzywa kroimy w dużą kostkę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. godzinę (do miękkości warzyw). Wyjmujemy przyprawy, dodajemy cebulę z czosnkiem, pół garści uprażonych orzeszków z sezamem i blendujemy na gładki krem.
3) Doprawiamy do smaku, podajemy udekorowane jak na zdjęciu.
Smacznego!