Dietetyczny rosół
Kiedyś już mówiłam Wam jak bardzo lubię zupy. Rosół to podstawa niedzielnych obiadów oraz pierwsze danie obiadowe, które nauczyłam się robić jako dziecko, chyba dlatego wracam do niego zawsze z sentymentem :)
Lista składników
- filet z kurczaka
- 3-4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1/2 pora
- 1/2 pęczka koperku
- 2 ekologiczne kostki rosołowe
- Pieprz, sól, czarnuszka do smaku
Krok po kroku
1) Kurczaka gotujemy do miękkości w garnku z wodą w ilości zakrywającej mięso (ok. 15-20 minut, aż przestaną się zbierać burzyny).
2) Opłukane mięso przenosimy do nowego garnka (średniej wielkości), zalewamy wodą do 3/4 jego objętości, dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Gotujemy na niewielkim płomieniu do miękkości warzyw.
3) Dodajemy kostki rosołowe i przyprawy. Podajemy z ugotowanym makaronem pełnoziarnistym i koperkiem.
Smacznego!
7 komentarze
W sumie to ja nie wiem jak rosół może byc dietetyczny :)
OdpowiedzUsuńJa to nie wiem jak rosół może być kaloryczny :P Przecież to woda z warzywami i mięsem :) jak pieczemy kurczaka to nie pozbywamy się z niego tłuszczu :)
UsuńZgadzam się. Tym bardziej z piersi, która prawie nie ma tłuszczu. Sama robię ostatnio rosół co tydzień, czasami jemy normalnie bez makaronu jako pierwsze danie :)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak rosołek w zimę. :D
OdpowiedzUsuńNajlepsza zupa, do której zawsze będę wracać <3
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na obiad! :) szkoda tylko że sie nim nie naje ;p
OdpowiedzUsuńps: dopiero zaczynam przygode z blogowaniem, także zapraszam do mnie.
the-woman-gym.blogspot.com