Kurczak w sosie curry z ciecierzycą i wiosennymi warzywami
Brak pomysłów na zdrowy obiad? Proszę bardzo - kurczak w sosie curry z ciecierzycą i wiosennymi warzywami. Łatwo, szybko i wysokobiałkowo. Dodatek ciecierzycy pomaga w walce z niedokrwistością czy nadciśnieniem. Można spakować do lunchboxa i cieszyć się obiadkiem na wynos.
Lista składników na 2 porcje:
- 1 torebka ryżu
- 1 filet z kurczaka
- ugotowana ciecierzyca (ja użyłam ciecierzycy gotowanej na parze z puszki)
- mrożone warzywa (u mnie groszek, marchewka, fasola, kalafior)
- duży jogurt grecki
- curry, słodka papryka, pieprz
- łyżka oleju kokosowego
Krok po kroku
1) Fileta oczyszczamy, marynujemy w przyprawach (głównie w curry) przez kilka godzin, następnie smażymy na łyżce oleju kokosowego. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt (nie doprowadzamy do wrzenia, aby się nie zważył).
2) W tym samym czasie warzywa gotujemy na parze, dodajemy na patelnię razem z ciecierzycą. Najlepiej zrobić to zaraz po dodaniu jogurtu.
3) Podajemy z ugotowanym ryżem, świeżą pietruszką i płatkami migdałów.
Smacznego!