Zapiekana cukinia z kurczakiem, papryką i kruszonką z kaszy kuskus pod pierzynką z mozzarelli


Rozpływająca się w ustach cukinia, chrupiąca kruszonka z kaszy kuskus... Na samą myśl o dzisiejszym obiedzie cieknie mi ślinka :) Wypróbujcie sami!



Lista składników na obiad dla 2 osób:
- 2 cukinie
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 dużej papryki
- 5 łyżek kaszy kuskus
- łyżka oleju kokosowego
- kilka kuleczek mozzarelli
- pieprz
- papryka wędzona słodka

Krok po kroku:
1) Cukinie przecinamy na pół, wydrążamy łyżeczką miękki miąższ ze środka (bardzo łatwo odchodzi, na pierwszy rzut oka widać której części musimy się pozbyć). Posypujemy pieprzem i odrobiną soli (można pominąć).
2) Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem i papryką oraz podsmażamy na patelni (można wcześniej zamarynować).
3) Kaszę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do napęcznienia i po 5 minutach mieszamy z pokrojoną uprzednio w kostkę papryką i podsmażonym filetem.
4) Farsz nakładamy do łódeczek z cukinii, przykrywamy kuleczkami mozzarelli i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku (góra-dół).

Smacznego! 



Podziel się:

5 komentarze

  1. Uwielbiam faszerowaną i zapieczoną cukinię z pysznymi dodatkami i sama często podobnie przyrządzam. Świetny, jesienny przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda , mam nadzieję że równie dobrze smakuje :)
    www.khatstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. baardzo lubię wykorzystywać cukinię właśnie w ten sposób. Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię faszerowaną cukinię, a kruszonka z kuskusu jest bardzo fajnym pomysłem. :)

    OdpowiedzUsuń