Ryż curry z filetem z kurczaka w wędzonej papryce oraz miksem warzyw



Ten kolorowy obiadek to moja kolejna propozycja na zdrowe danie. Brązowy ryż ugotowany w curry, do tego filet z kurczaka w posypce z wędzonej papryki oraz miks warzywny, czyli połączenie gotowanej fasolki, marchewki i papryki. Wyborne!



Lista składników na porcję:
- pół saszetki brązowego ryżu
- 1 filet z kurczaka
- 2 łyżki wędzonej papryki, 2 szczypty pieprzu, łyżka curry
- mała garść fasolki szparagowej, 1 mała cebula, 1 marchewka i 1/2 czerwonej papryki
- łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego

Krok po kroku:
1) Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w wodzie z dodatkiem curry i (opcjonalnie) odrobiną soli.
2) Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i obtaczamy w przyprawach (polecam wędzoną paprykę i pieprz), następnie gotujemy na parze do miękkości (ja gotuję na durszlaku położonym na garnek z wrzącą wodą, w połowie odwracam fileta na drugą stronę, łączny czas przyrządzania to ok. 10 minut :))
3) Fasolce odcinamy końcówki, gotujemy do miękkości (ok. 15-20 min).
4) Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy marchewkę, paprykę, fasolkę i zalewamy 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Doprawiamy do smaku.

Podajemy w towarzystwie listków pietruszki.
Sałatkę fasolową można przygotować w większej ilości i zamknąć w słoiczkach.
Smacznego!





Podziel się: