Carpaccio z buraka z prażonymi orzechami


Pyszna i lekka sałatka, która wymaga tylko kilku składników. Pieczony burak genialnie komponuje się z prażonymi orzechami, spróbujcie sami!


Lista zakupów
- 1 duży burak
- 100 g mieszanki studenckiej 
- odrobina oliwy, pieprzu i miodu do polania całości
- kilka listków roszponki do dekoracji

Krok po kroku
1) Buraka pieczemy w folii aluminiowej przez 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (polecam upiec większą ilość i przygotować z nich dodatkowo jakiś posiłek, żeby nie marnować prądu na jednego buraka :)).
2) Studzimy, obieramy i kroimy w bardzo cienkie paseczki. Układamy na talerzu.
3) Na patelni podprażamy orzechy przez ok. 3 minuty i posypujemy nimi nasze carpaccio.
4) Całość polewamy dressingiem i dekorujemy roszponką.

Smacznego!






Podziel się: