Carpaccio z buraka z prażonymi orzechami
Pyszna i lekka sałatka, która wymaga tylko kilku składników. Pieczony burak genialnie komponuje się z prażonymi orzechami, spróbujcie sami!
Lista zakupów
- 1 duży burak
- 100 g mieszanki studenckiej
- odrobina oliwy, pieprzu i miodu do polania całości
- kilka listków roszponki do dekoracji
Krok po kroku
1) Buraka pieczemy w folii aluminiowej przez 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (polecam upiec większą ilość i przygotować z nich dodatkowo jakiś posiłek, żeby nie marnować prądu na jednego buraka :)).
2) Studzimy, obieramy i kroimy w bardzo cienkie paseczki. Układamy na talerzu.
3) Na patelni podprażamy orzechy przez ok. 3 minuty i posypujemy nimi nasze carpaccio.
4) Całość polewamy dressingiem i dekorujemy roszponką.
Smacznego!