Zupa krem z dyni
Nie ma nic lepszego niż sezonowe warzywa, dlatego na pierwszy plan wysuwa się dziś dynia.
Pyszna zupa krem, a jeśli macie ochotę na bardziej treściwy posiłek, spisze się równie doskonale jako sos do ugotowanego na parze kurczaka.
Lista składników na duży garnek zupy (5 porcji):
- 2 małe dynie
- 3 małe cebule
- bulion warzywny własnej roboty (ja przygotowuję wcześniej i zamrażam - dla jasności bulion to wywar z gotowanych warzyw i mięsa :))
- łyżka oleju kokosowego
- ulubione przyprawy
do podania: łyżka jogurtu naturalnego, koperek/pietruszka, pestki dyni/pełnoziarniste grzanki
Krok po kroku:
1) Obraną i wydrążoną z pestek dynię kroimy w kostkę.
2) W dużym garnku na oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną w półksiężyce cebulę przez około 2 minuty.
3) Dodajemy dynię, bulion, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw (ok. 30 minut pod przykryciem).
4) Doprawiamy wedle uznania i blendujemy na gładki krem.
Smacznego!
7 komentarze
Nie ma nic lepszego niż zupa krem, z dyni nie jadłam, ale muszę wypróbować Twój przepis! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda super! :)
OdpowiedzUsuńOd długiego czasu planuje zrobić zupę krem z dyni i zrobię ja po raz pierwszy według tego przepisu! :D
Właśnie przytargałam do domu 3 dorodne dynie, będzie pyszna zupa!
OdpowiedzUsuńLubię :) nie jadłam już od tygodnia :D serio, u mnie na stole teraz prawie codziennie coś z dyni!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dyniowe kremy... Pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni, kocham, po prostu kocham :)
OdpowiedzUsuńMmm, idealny jesienny obiad :)
OdpowiedzUsuń