Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym z pietruszką
Razem z powrotem roku akademickiego do łask powróciły dania z pudełka. Ostatnio nie mogę narzekać na nadmiar wolnego czasu, dlatego lunchboxy ratują mnie przed rzucaniem się na drożdżówki i ciasta ze szpitalnego bufetu w przerwach między zajęciami. Lubicie makaron? Koniecznie sprawdźcie ten przepis, wystarczy 20 minut aby przygotować sobie pożywne posiłki na cały dzień :)
Lista składników na 3 porcje
- 0,5 opakowania pełnoziarnistego makaronu świderki
- puszka tuńczyka w oleju roślinnym
- 1 cebula (ja użyłam czerwonej)
- krojone pomidory (1 kartonik/ew. puszka)
- jogurt naturalny (Poznaniacy, polecam jogurt z Naramowic - idealny do sosów, nie warzy się i ma idealną konsystencję!)
- ulubione przyprawy, kilka listków posiekanej pietruszki
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć do miękkości na oleju z tuńczyka.
3. Na patelnię dodać tuńczyka i pomidory, wszystko razem wymieszać, dodać jogurt i doprawić do smaku.
6. Do pudełek wykładamy makaron, sos tuńczykowo-pomidorowy i dekorujemy pietruszką.
Smacznego!