Ryba gotowana na parze z sosem jogurtowo-koperkowym z warzywami
W natłoku zajęć bardzo łatwo zapomnieć o zdrowym obiedzie.
Ten przygotowuje się tak prosto, że zapomnicie, że w ogóle gotujecie obiad. Idealny dla leniuchów, dla zabieganych i dla stawiających pierwsze kulinarne kroki.
Na 2 porcje, czas wykonania: 20 minut
- pół kubeczka jogurtu naturalnego
- świeży koperek
- sól, pieprz, inne ulubione przyprawy
- odrobina oliwy z oliwek
- mrożona ryba (4 filety)
- mrożona mieszanka warzyw na patelnię
1) Rybę przyprawiamy ulubionymi przyprawami - u mnie sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, zioła prowansalskie i gotujemy na parze do miękkości ok. 10 minut (jeśli nie macie parowaru, to śmiało można na durszlaku).
2) Mieszankę warzywną odgrzewamy na patelni pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy ulubionymi przyprawami.
3) Kroimy koperek, posypujemy nim warzywa na patelni, a drugą część dodajemy do jogurtu.
4) Sos doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie - przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.