Filety z kurczaka gotowane na parze z kaszą i warzywami


"Nie mam sprzętu, żeby zdrowo się odżywiać." Słyszę to wielokrotnie, dlatego zdradzę Wam mój sprawdzony, studencki sposób. Czy masz w domu garnek? I metalowy durszlak? No pewnie, że masz, a to oznacza, że jesteś wyposażony w profesjonalny sprzęt do gotowania na parze. Wystarczy zapełnić garnek w 1/4 wodą, położyć na nim durszlak, warzywa/mięso i po upływie ok. 20 minut cieszyć się daniami bez grama tłuszczu. Moim zdaniem w ten sposób ugotowane mięso po dodaniu ulubionych przypraw na pewno nie jest mdłe, jak wiele osób zarzuca tej metodzie, a dodatkowo rozpływa się w ustach. Wypróbujcie!


Na 2 porcje:
- 2 duże filety z kurczaka
- ulubione przyprawy (ja użyłam słodkiej papryki, pieprzu ziołowego, odrobiny curry, soli i ziół prowansalskich)
- 1 saszetka kaszy gryczanej
- dowolne warzywa, można użyć brokuły, kalafior, marchewkę, buraczki, ogórki, kapustę, a w wersji dla oszczędnych: mrożony mix warzyw

1) Filety myjemy, usuwamy z błon, jeżeli są grubsze przecinamy na pół lub bijemy w worku aby nie naruszyć ich struktury. Doprawiamy ulubionymi przyprawami.
2) Gotujemy kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.
3) Filety gotujemy na parze do miękkości - ok. 15 minut, najlepiej przed wyłączeniem gazu odkroić kawałek i sprawdzić czy filet jest ugotowany również w środku.
4) Podajemy z surówką lub ugotowanymi warzywami.






Podziel się:

1 komentarze

  1. Czasem na moim stole pojawia się podobny obiadek. Uwielbiam kaszę gryczaną;)

    OdpowiedzUsuń