Dietetyczne marchewkowe babeczki

Przerabialiśmy już wypieki z fasoli, z cieciorki, ale totalnie zapomniałam o królu ciast warzywnych, czyli marchewkowcu! Kuba poproszony o ocenę wypieku pogłaskał się po brzuchu i stwierdził, że babeczki smakują rewelacyjnie. Myślę, że nie mówił tego tylko z grzeczności, bo sama miałam ochotę pochłonąć wszystkie muffinki na raz. No to co, chyba Was przekonałam? :)


Lista składników na 12 babeczek:
Składniki suche
- 1 szklanka startej drobno marchewki
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki brązowego cukru
Składniki mokre
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
Krem
- opakowanie serka do smarowania (np. Almette)
- płynny miód (do smaku, ok. 1-2 łyżek)

Krok po kroku:
1) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2) W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre.
3) Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre. 
4) Masą wypełniamy foremki i pieczemy babeczki w piekarniku przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
5) Serek mieszamy z miodem, wykładamy na upieczone babeczki, można posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!





Podziel się:

11 komentarze

  1. Marchewkowe?! Biorę w ciemno! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. od dłuższego czasu zabieram się za marchewkowy wypiek-muszę wreszcie coś z tym warzywem zrobić! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Wielbię ciacho marchewkowe, stąd wniosek że mini wersje na bank mi posmakują :) Pyszotka! :)
    Z przepisu na bank skorzystam - jak mogłabym nie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypieki marchewkowe to coś co po prostu uwielbiam! Z chęcią porwałabym twoje;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i są pyszne :-) zmniejszyłam ilość cukru a na wierzch posypałam wiórki kokosowe :-) zapraszam na mojego IG @natalia_studzinska
    pozdrawiam (również studentka UMP) :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i są pyszne :-) zmniejszyłam ilość cukru a na wierzch posypałam wiórki kokosowe :-) zapraszam na mojego IG @natalia_studzinska
    pozdrawiam (również studentka UMP) :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam i są pyszne :-) zmniejszyłam ilość cukru a na wierzch posypałam wiórki kokosowe :-) zapraszam na mojego IG @natalia_studzinska
    pozdrawiam (również studentka UMP) :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też je zrobiłam i jak na takie beztalencie do pieczenia słodkości i jak ja, wyszły bardzo smaczne :) trochę je zmodyfikowałam, dodając gorzką czekoladę i pokruszone orzechy brazylijskie. Zdecydowanie polecam wykorzystać ten przepis! A ten zapach cynamonu wydobywający się z piekarnika jest niesamowity :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wlasnie wyjęłam z piecyka :) pyszne! :) a zapach niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wlasnie wyjęłam z piecyka :) pyszne! :) a zapach niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń