Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem
Wczoraj dopadła mnie ochota na obiad na słodko. Przypomniał mi się smak ryżu z jabłkami i cynamonem i wiedziałam, że dopóki go nie zrobię będzie za mną chodzić :) Znacie to uczucie? Wyszedł kremowy, o moim ulubionym cynamonowym zapachu i smaku jabłecznika.
Niebo w gębie! Kto ściśle liczy kalorie może zamienić biały ryż na brązowy czy na kaszę jaglaną ugotowaną na wodzie - mnie marzył się konkretny smak z dzieciństwa.
Na 3 porcje, czas przygotowania: 30 minut
- 2 saszetki ryżu
- 4 jabłka
- 2 łyżki cynamonu
- ok. 2,5 łyżki miodu
- cukier waniliowy do smaku
- garść rodzynek
- 2 kubki mleka
Krok po kroku
1) Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ja zrobiłam to rano przed wyjściem na zajęcia, a potem mogłam od razu gotować go w mleku.
2) Myjemy, obieramy jabłka i trzemy za pomocą tarki.
3) Do jabłek dodajemy cynamon, rodzynki, cukier waniliowy do smaku (zależy od słodkości jabłek). Podgrzewamy na patelni.
4) Ryż gotujemy w mleku na najmniejszym palniku na najsłabszym płomieniu ciągle mieszając, aby się nie przypalił, aż wchłonie mleko i osiągnie pożądaną przez nas konsystencję. Na koniec dodajemy miód i mieszamy.
5) Wykładamy ryż do miseczek, na nim układamy ciepłe jabłka.
Smacznego!
16 komentarze
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńTeraz to nam narobiłaś smaka i będzie to za nami chodzić tygodniami jeśli się nie zaspokoimy xD haha
OdpowiedzUsuńAh dzieciństwo daje o sobie znać przy takich szybkich deserach/śniadaniach/obiadkach. Kiedyś nie było dostępnych tylu słodyczy i innych łakoci więc babcie i mamy starały się w różny sposób dogodzić dzieciakom :)
Od kiedy zrezygnowałam z kupnych słodyczy w ogóle za nimi nie tęsknię, a jak mam ochotę na coś słodkiego to jest to coś tego typu :) Smaczniejsze i zdrowsze, babcie wiedziały co dobre :)!
Usuńto smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńW wersji zapiekanej też jest super :)!
UsuńTak, tak znam to uczucie;)
OdpowiedzUsuńW sumie nigdy nie jadłam takiego dania, a przecież jest takie oczywiste i proste, a smakuje na pewno wyśmienicie. Zapisuję przepis!
Daj znać jak wypróbujesz, to jest po prostu pyszne! :)
UsuńJa również przyznam że nie jadłam, muszę koniecznie spróbowac :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Nie wiesz co tracisz! :)
UsuńUwielbiam ryż na mleku :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńJabłka, cynamon, ryż, pyszności same;)
OdpowiedzUsuńO tak, ja jestem ogromną fanką cynamonu, mogłabym go dodawać do prawie każdego dania :)
UsuńMoja potrawa z dzieciństwa razem z racuchami :) uwielbiam jeszcze taki ryż zapiec i wtedy wydobywa się ten najlepszy aromat jabłka z cynamonem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż na mleku i podobnie jak Ty mogłabym dodawać cynamon gdzie tylko to mozliwe :D
OdpowiedzUsuń