Kasza bulgur z kurczakiem, cukinią i pietruchą
Wczoraj odebrałam moją pakę od Ekorein i od razu wzięłam się za testowanie nowości. Na pierwszy ogień poszła kasza bulgur - co czyni ją zdrową? Niski indeks glikemiczny, duża zawartość białka i niewielka ilość tłuszczów. Zawiera dwa razy więcej błonnika niż brązowy ryż i mniej kalorii niż inne produkty zbożowe, nie powoduje wzdęć i gotuje się bardzo szybko. Do tego zawiera witaminy z grupy B, magnez, żelazo, fosfor, chrom (który zmniejsza apetyt na słodycze :)) i smakuje pysznie! Koniecznie przetestujcie ten przepis, a na pewno dołączycie do fanów kaszy bulgur.
Lista składników na 1 dużą porcję
- 70g kaszy bulgur Ekorein (niecała połowa szklanki)
- 100g fileta z kurczaka (jeden bardzo mały filet)
- pęczek pietruszki
- 1 mała cukinia
- połówka małej czerwonej cebuli
- słodka papryka
- sól himalajska, czarnuszka, 2 łyżki oleju kokosowego (również do kupienia na Ekorein)
Krok po kroku
1) Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2) Cukinię kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy na łyżce oleju kokosowego do miękkości.
3) Czekając na cukinię drobno kroimy cebulę oraz pietruszkę.
4) Do miseczki dodajemy kaszę, cukinię, cebulę, pietruszkę. Na tej samej patelni w razie potrzeby dodajemy odrobinę oleju kokosowego i smażymy przyprawionego kurczaka. Przekładamy do miseczki i wszystko razem mieszamy. Można zjadać od razu, albo zapakować do lunchboxa.
Smacznego!
PS Kot nie jest dołączany do zamówienia ;)
8 komentarze
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, nawet nie wiedziałam,że taka kasza istnieje :)
OdpowiedzUsuńJa też właśnie kupiłam tą kaszę ale jeszcze nie próbowałam. Koniecznie przetestuję z Twoim przepisem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bulgur :)
OdpowiedzUsuńDokładnie takie dania należą do moich ulubionych. :-)
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie do ugotowania kaszy bulgur, która leży sobie od jakiegoś czasu w spiżarce zapomniana. Obiad wygląda świetnie. Uwielbiam dania z kurczakiem i cukinią;)
OdpowiedzUsuńSwego czasu nie przepadałam za cukinią, zawsze uważałam ją za mdłą i niesmaczną, dopiero Twoje przepisy pokazały mi, że cukinia odpowiednio przygotowana może być pyszna! :)
OdpowiedzUsuńPS. Wszystkim początkującym polecam stronkę www.ilewazy.pl Zawsze miałam problem z tym ile co waży jakie ma wartości, a tutaj można znaleźć mnóstwo typowych i nietypowych rzeczy. :)
Mega wielki szacunek dla tych ludzi za ogrom pracy. :)
Właśnie się zajadam :)
OdpowiedzUsuńRewelacja
Zamiast pietruszki użyłam szpinaku, bo jej nie lubię, ale bardzo się cieszę że umieściłaś tutaj ten przepis :)